Állatvilág net Fórum: Csincsilla Mit eszik meg, mit adjak neki enni? - Állatvilág net Fórum

Ugrás a tartalomhoz

Csincsilla Mit eszik meg, mit adjak neki enni? Hogyan tartsam jó körülmények között?

#1 Guest_Csilla_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 23 március 2010 - 08:07

A Csincsilla tartása - Mit-évõ legyen?

Kedvenc csinjeink az Andokban meglehetõsen szerény körülmények között éltek, szárazabb eledelhez szoktak, így a gyomruk is érzékenyebb az átlagnál.

1.Víz

Ha teheted, golyós vagy hasonló önitatót használj, ne tálat! Abban könnyen összekoszolhatják a vizet vagy összevizezhetik magukat. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy legalább hetente 3-4-szer le legyen cserélve a vizük - fõleg nyáron, ha meleg van!--------------------------------------------------------------------------------

2. Száraz csincsillatáp


A profi tenyésztõk tippje szerint egy csincsilla egy hónap alatt egy kiló tápot eszik! Ez egyáltalán nem sok, úgyhogy igazán megérdemli kis kedvenced, hogy odafigyelj arra, mivel is eteted. Gondolom, Te magad sem eszed meg a lejárt szavatosságú vagy molyos, kukacos kajákat. Igen, jól sejted: A csincsilla sem - vagy ha mégis, akkor annak bizony komoly következményei lehetnek! Pontosan emiatt, csak megbízható helyrõl vegyél tápot, de csakis és kizárólag csincsillatápot. Ha megfelelõ tápot veszel, a táp, széna és egy kis gyógynövény, esetleg alma mellé soha nem kell majd kiegészítõ vitaminokat vásárolnod!

A nyúltáp -bár pontosan(!) ugyanúgy néz ki, mint a csincsillatáp- nem alkalmas a csincsillák etetésére.

Én személy szerint a csincsilla-tenyésztápot javasolnám, bár ehhez elég nehéz hozzájutni. Néha elõfordul, hogy kereskedésekben is árulják, de ez sajnos nem igazán jellemzõ, így csaknem biztos, hogy elõre csomagolt táp formájában fogsz kedvenced mindennapi betevõjéhez hozzájutni.

Amire mindenféleképpen érdemes odafigyelned:

Mikor készült a táp: Ahogy telik-múlik az idõ, úgy veszít a táp a vitamintartalmából, stb. Minél frissebb a táp, annál jobb. Ha teheted, olyan tápot vegyél, amirõl sejted, hogy nem olyan rég gyártották/csomagolták. Tudom, hogy vonzók a külföldi színes, csillogó-villogó piros répadarabokat és hasonlókat tartalmazó tápok, de gondolj bele: Azt a tápot le kellett gyártani, tárolni kellett, csomagolni, utaztatni, raktározni, kiszállítani az üzletekbe, ahol azok ki tudja meddig állnak, amíg meg nem veszi õket valaki. Az ideális táp szerintem max. három (3) hónapja készült (tekintettel arra, hogy még Te magad is tárolni fogod!), de hat (6) hónapnál semmiképp sem öregebb!


Molymentes-e a táp: Sajnos ez a legnehezebben felmérhetõ része a dolognak. Egy zárt dobozban (pláne, ha még kukucskáló ablak sincs rajta) nem tudhatod, hány molycsalád lakik. Ha egy üzletben azt látod, hogy molyok repkednek a polcok körül, még akkor se vegyél tápot, ha az teljesen érintetlennek tûnik. Gondolom, nem örülnél, ha napok - esetleg hetek múlva nálad kelnének ki a petékbõl a kifejlett lepkék. Sajnos sok helyen már azelõtt beköltözik a moly a dobozba, mielõtt az az üzletbe kerülne, így sajnos ez sem biztos módszer. Ha bele tudsz nézni a tápba, akkor könnyebben észreveszed az esetleges betolakodókat. Ha a táp össze van ragadva és mintha pókhálós is lenne, akkor ne vedd meg. Ki tudja, mi baja lehet kis kedvencednek a molyos táptól! A molyok otthon is belemászhatnak a tápba. Ennek megelõzésére én egy bio-molycsapdát ajánlanék, ami feromonnal csalja oda a hímeket - akik a ragadós papírból nem tudnak már kirepülni - és szaporodni. A bio-csapda 4-500 Ft körül kapható az üzletekben (2 db.).


Csomagolás: Törekedj a környezetbarát / jól szellõzõ csomagolású tápok vásárlására! (A dobozokat pedig próbáld meg szelektív hulladékgyûjtõbe dobni vagy újrahasznosítani, ha elfogyott a táp). A nem megfelelõ csomagolásban könnyen befülled a táp, esetleg meg is penészedik.


--------------------------------------------------------------------------------

3. Széna, lucerna, zöldségek

A csincsillák megfelelõ emésztéséhez elengedhetetlen, hogy lehetõleg minden nap hozzájussanak egy jó nagy adag pormentes réti szénához. Az ideális persze a lucerna lenne, de ez sajnos a csaknem beszerezhetetlen kategóriába tartozik - és leginkább csak feldolgozott formában, lucernakarika formájában kapható.

Az, hogy megeszik-e a zöldségeket, SZVSZ teljesen csincsillafüggõ. Nálam például, csak az egyik hajlandó a száraz tápon és az almán kívül más zöldséget, gyümölcsöt is megenni. Elvileg(!) szeretik a répát, szõlõt, dinnyét, de nagyon óvatosan füvet, salátát, káposztát vagy más zöldeket is adhatunk nekik. Persze csak szépen lassan, néhány szál fûvel kezdve, és naponta növelve a mennyiséget. A lényeg: minden csinesz más, így arról sem lenne érdemes nyilatkozni, hogy mi a kedvencük. Ez csineszenként változik. Ha mindent kipróbálsz, elõbb vagy utóbb úgyis rá fogsz jönni:)--------------------------------------------------------------------------------

4. Kiegészítõ vitaminok, nasi

Nem vagyok híve a kiegészítõ vitaminoknak, mesterséges és jól feltúrbózott rágcsiknak. Egy jó (friss) tápban minden benne van, amire kedvencünknek szüksége van, kiegészítõnek meg jobb, ha saját magunk által mixelt gyógynövényeket adunk! Arról legalább tudjuk, hogy mikor csomagolták, tartalmaz-e adalékanyagokat, hogy biztos helyrõl (pl. egy biobolt) származik-e. Ebbõl a csini egy evõkanállal kaphat naponta - ha szereti. Ha nem, akkor külön-külön is adhatunk neki a hozzávalókból. Amire figyelni kell: a sok kamilla sötétre színezi a vizeletet, a csipkebogyóból pedig egészet is adhatunk!(A koktél elvileg Potháczky könyvébõl való)

A gyógynövénykoktél:

5 kanál kamilla
3 kanál csipkebogyó
2 kanál borsosmenta
1 kanál zsálya
0,5 kanál orbáncfû
1 kanál papsajt

Amit az ásványianyag-pótlásra és fogkoptatásra is adhatunk neki: a jellemzõen a papagájkalitkák oldalán lógó SZÉPIA (pórias nevén: tintahal). Figyelem: a nagy fogkoptató tömbökben is szépia van, max. kicsit tömörítve, keményítve.

Nasik: Vigyázzunk, mert a csincsillák igazi hedonisták! Élvezik az életet és ha tehetik, halmozzák az élvezeteket - fõleg, ha kajáról van szó. Ez eddig rendben is lenne (hja... ki nem szereti a hasát csak az a baj, hogy könnyen híznak. Ennek elkerülésére csokiból és kekszbõl csak nagyon-nagyon-nagyon ritkán és akkor is csak nagyon pici darabot adjunk nekik. Azt is akkor, ha szelidítéshez használjuk. Ha mindenáron nasi kell, a mazsolát és a száraztésztát (durumbúzából!) és a pattogatott kukoricát ajánlanám. Mostanában korpás szárított kenyérrel is próbálkoztam -ld. a svéd kétszersült szerû lapocskák- és gyilkolni is képesek lennének érte:) Sokkal jobban szeretik, mintha kekszet adnék nekik. A lényeg: ne adjunk nekik olyan nasit, ami hízlal. Kerüljük az olajos magvakat, mert az kedvencünk idõ elõtti megbetegedéséhez/halálához vezet. Ezektõl ugyanis elzsírosodik a májuk. Ilyen pl. a dió, mogyoró, napraforgó (!!!), szotyi stb. Ha nem vagytok biztosak a dologban, keressetek rá a neten a kérdéses magra. Ami nem árthat: búza, zab (a tápok is általában ezt tartalmazzák legnagyobb arányban)!

Figyelem: Tudom, nagy a kísértés, hogy a tengerimalacoknál, hörcsögöknél megszokott koktéllal etessük a csinit. EZ SZIGORÚAN TILOS! Semmi szotyi és hasonlók. Tudom, hogy szereti, de nem szabad meghatódni. Ha a csinivel mindig azt etetnénk, amit szeret, hamar elkezdhetnénk búcsúzni tõle. Gyakori kifogás a csintartók szájából, hogy a csini nem eszi a tápot, csak azt eszi, amit szeret, vagy, hogy a csillogó-villogó színes dolgokat tartalmazó tápokból csak a színes részeket - szárított gyümölcsöket eszi ki. Na itt van az a pont, amikor nem szabad ellágyulnunk. A csini egye csak meg szépen a hagyományos csinitápot. Ha megette, jöhet a desszert. Egy gyereket sem etetnek a szülei jellemzõen csokival/hamburgerrel, csak azért, mert azt szereti a legjobban. Ahhoz, hogy a csini szép és egészséges legyen, az összes olyan anyagra szüksége van, amit hagyományos zöld tápokban megtalál.

Több infót a csincsillákról a csincsilla.h-n olvashattok! ;)
0

#2 Guest_kriszta_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 05 április 2010 - 17:00

A csincsilla vagy gyapjas csincsilla (Chinchilla lanigera) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a csincsillafélék (Chinchillidae) családjához tartozó faj.
kép
A csincsilla régebben Peru, Bolívia, Észak-Argentína és Chile hegyvidéki területein volt honos. Észak-Chilén kívül ma már ritkán lehet vele találkozni az Andokban. A csincsillát kíméletlenül vadászták, mára veszélyeztetett fajjá vált. A védelme érdekében hozott törvényeknek köszönhetően 1970 óta lassan újra nő a számuk.
Az állat fej-törzs-hossza 25-26 centiméter, farokhossza 17-18 centiméter és testtömege 420-600 gramm, a tenyészállatok akár 800 grammosak is lehetnek. A csincsilla bundája sűrű, puha és jól védi a hidegtől. Szőre szürke színű, selymes tapintású, puha. Minden szőrtüszőből legalább 40 szőrszál nő ki. Testének felső része gyöngyszínű szürkésfehér vagy ezüstszürke, melyen enyhén erezetes minta található. A hasoldal világosabb. Nagy fején, széles pofa és nagy fekete szemek vannak. A hosszú serteszerű bajusz lehet fekete vagy fehér. Füle lekerekített hegyű és elálló, kiváló hallást biztosít az állatnak. A hátsó végtagok hosszúak és izmosak. Az ujjak végén puha párnácskák találhatók, ezek védik a lábat a sziklák között. Farka hosszú és bozontos. A farkot borító szőrszálak hosszabbak és durvábbak, mint a bunda többi részén levők; színük fekete vagy barna.

A csincsilla társas lény, és egy életre választ párt magának. Tápláléka fűfélék és lágyszárú növények, magokkal, gyümölcsökkel táplálkozik. Az állat fogságban 8-10 évig él. Kedvelt háziállat.A csincsilla bundája azért olyan sűrű, mert minden szőrtüszőből 40-80 szőrszál nő. Egy négyzetcentiméteren több szőrszála van, mint bármely más emlősnek. Az egyes szőrszálak annyira finomak, hogy szabad szemmel alig láthatók. Egy hosszú női bunda előállításához legalább 150 csincsilla prémjére van szükség. A nőstény bajsza sokkal hosszabb, mint a hímé.
0

#3 Guest_kriszta_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 06 június 2010 - 16:55

A csincsillád szórakoztatása fontos, több okból is: szorosabbá teszi a köteléket közöttetek, mentálisan és fizikailag is jó hatással van az állatra, biztosítja az alapvető mozgást számára.
Játékok

Kedvenced számára az idő kellemes eltöltéséhez játékok is szükségesek. Adhatsz neki rágható játékokat, kialakíthatsz akadálypályát, de szeretik az olyan játékokat is, amelyeket szét lehet szedni, mint a régi dobozokat vagy a vécépapírgurigát.
Egy jó kerék nélkülözhetetlen

Kedvenced órákat fog tölteni futással a kerékben. A műanyag kerekek nem fogják sokáig bírni a megpróbáltatást. Kedvenced tönkreteszi vagy ami még rosszabb, szétrágcsálja. A kerék talpa legyen erős. A csincsilla lábai kicsik, és könnyen eltörhetnek, ha küllőkből készült a kerék.

Ha van helyed, egy nagyobb játszóketrec is megoldás lehet. Ehhez egy kerékre, egy csincsillák számára készült speciális, kvarcmentes homokkal töltött homokozóra (ebből kevés kell!) és mászóágakra van szükség. Ha a szabadban játszol vele, vigyázz a nagyobb állatokra! Egy kellemes délutáni játék gyorsan egy ebéddé alakulhat a szomszéd kutya számára, ha nem vagy elég figyelmes.

Ha kedvenced szeret a fűben játszani, felállíthatsz egy játszóteret az udvaron. Arra figyelj, hogy a kerítés ne legyen túl laza, nehogy kiszökjön. A tetejét is fedd le, mert a csincsillák kitűnő magasugrók!

Más ötletek

kép

* Ha nincs elég helyed egy extra játszóketrecre, engedd szabadon kedvenced! Viszont légy résen, hiszen bajba kerülhet vagy elveszhet a házban. Lehet, hogy rád akar majd mászni, vagy azt szeretné, ha dédelgetnéd, úgyhogy ne akard megfosztani őt ezektől.
* A játékidő alatt a csincsillák elfáradnak, szóval figyeld, hogy ne terhelje magát túl. Hagyj kint egy kevés ételt, mivel a vérnyomása leeshet, komoly gondokat okozva ezzel.
* A játékidő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kedvenced jól érezze magát, ez mindennapos tevékenység kell hogy legyen. Ezenkívül számodra is nagyon mulatságos lehet csincsilláddal játszani.
0

#4 Guest_Newyorker_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 08 december 2011 - 21:24

Csincsilla őstenyésztőtől folyamatosan eladó friss csincsilla tenyésztáp.

Hogy mivel jobb a csincsilla tenyésztáp a többi csincsilla táptól?!
A csincsilla tenyésztáp csincsilla őstenyésztők által javasolt egyedi összetevőkből (alapvető összetevőkön túl több féle vitamin, csipkebogyó, kamilla, gyógynövények, stb. stb.) kevertetett prémium minőségű, magas energiatartalmú, granulátum formátumú, teljes értékű ízletes csincsilla eleség, mely csincsilláink napi táplálkozásának szükséges és alapvető eleme. A tenyésztápba kevertetett nagy mennyiségű zöldtakarmány, a természetes vitaminok, az ásványi anyagok, a rostanyagok és a fehérjék erős immunrendszert biztosítanak az aktív csincsillák energiaigényének biztosítása érdekében, így nincs szükség a táp mellé további vitaminok pótlására.

Tekintettel a csincsilla érzékeny emésztőrendszerére a keverék alacsony zsír, és magas rosttartalommal készül.

Szállítás postai úton bárhová megoldható, hisz ez a legolcsóbb és a legkényelmesebb megoldás és így a csinitáp szinte házhoz érkezik.

Tápunk a tapasztalataink alapján rövid időn belül minden csini kedvencévé válik, továbbá a később jól megszokott - ízletes, kiegyensúlyozott, azonos összetételű - prémium eleség folyamatos szállítását pedig biztosítani tudjuk!

(A boltokban vásárolható tápok hátránya a magas áron túl, hogy a csinieink alapvető élelmét, azaz a tápgranulátumot általában felhígítják mindenféle súlynövelő nasival (szotyi, mazsola, mogyoró, édességek stb stb), mely semmiképpen sem ajánlott kiskedvencünk napi és rendszeres élelmezésére.)

Szívesen várom kérdéseid a megadott elérhetőségeimen.

Elérhetőségek:
Schummel Zsolt
E.mail: s.zsolt(kukac)vnet.hu
Tel.: +36-70/5-333-777
Web.: hardverapro.hu/apro/csincsilla_tap_eledel_elado/friss.html
0Gyors Válasz

  

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó