Állatvilág net Fórum: A baromfiudvar veszélyei - Állatvilág net Fórum

Ugrás a tartalomhoz

A baromfiudvar veszélyei Megfelelő sirketartás, betegségek, elővigyázat

#1 Guest_Ágnes_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 22 március 2010 - 23:16

A csibék megfelelő időjárás esetén már két háromhetes korban a kifutóba engedhetők. Azért vigyáznunk kell, mert a túl erős nap káros lehet. A fiatal csirkék ugyanis még nem tudják, hogy el kell húzódniuk az erős naptól (főleg ha nincs is hova), nem egyszer a májusi csibék tömegesen pusztulnak el így. Ha pedig hírtelen hűvösre fordul az idő, akkor arra kell ügyelni, nehogy az összetömörült csibék megfulladjanak.

A kifutós tartás fő állat-egészségügyi veszélyei a kokcidiózis és az orsóférgesség. Mivel a baromfiudvar álltalába fertőzött, ezért a különböző korú baromfiakat egymástól elkülönítve kell tartani, mert a felnőtt baromfi fertőzöttsége klinikai tünetekkel nem jár, de a petéket üríti.

A kokcidiózis okozói a kokcidiumok, amelyek egysejtű véglények. Hajlamosító körülmények hatására - főként fiatal állatokban a megbetegedés súlyos fokú lehet nagyszámú elhullással, de az életben maradottak is erősen legyengülnek, bennük később gyakorta lépnek fel más betegségek is.

A kokcidiózisnak több formája ismert. A vakbél- kokcidiózis a legveszélyesebb.

Tünetei: sok állat szomorkodik, szárnyait lógatva gubbaszt, étvágytalan sok vizet iszik, tollazata borzolt, az ürülék véres.

Vékonybél - kokcidiózis. A tünetek hasonlóak, de a bélsár kevéssé véres, az elhullások hosszabb időre elhúzódnak, inkább idősebb csirkéken fordul elő.

Végbél - kokcidiózis. A tünetek kevéssé jellemzőek, mert a bélsár nem véres, csak híg, s mindössze bágyadtság, étvágytalanság, fokozott szomjúság tapasztalható.

A kórokozók vízzel, takarmánnyal, talajrészecskékkel vagy más módon is bejuthatnak a csibék szervezetébe. A betegek véres bélsarát a társak csipegetik, ezért mindenki azt gondolja, hogy a fertőzés legfőbb forrása a véres bélsár. Ez nem így van, mivel csak a spórás kórokozóalak fertőz. A frissen ürült bélsárban még csak éretlen alakok vannak, amelyek a betegség terjesztésében nem játszanak szerepet.

A betegség korai felismerés esetén jól gyógyítható különféle szulfonamid tartalmú készítményekkel és kokcidiumellenes gyógyszerekkel.

Megelőzés:
- a spórás kórokozók a szokásos fertőtlenítőszereknek ellenállnak, a 600C fölötti meleg azonban perceken belül elpusztítja őket (forrásban lévő víz, lúg, esetleg lángszóró alkalmazása);
- fontos a megfelelő vitaminellátás (A-, B-, K-vitamin);
- a takarmányon keresztül adagolt kokcidiosztatikumok adagolása minimum 6 hetes életkorig, de jobb 10-12 hétig;
- a vakcinázás is lehetséges de különböző okok miatt kevésbé alkalmasak.

A baromfiudvar második fő veszélye - az orsóférgesség.

Tünetei a következők: étvágytalanság, borzolt tollazat, hasmenés, nem egyszer csonttá-bőrré lesoványodás, a tyúkok tojástermelése csökken.

A levágott csirkék belében 8-10 cm hosszú elvékonyodott orsóhoz hasonló férgeket lehet többször találni.

A férgek elhajtására számos hatásos gyógyszer kapható, de a védekezést nagyon megnehezíti, hogy az orsóféreg peték kémiai hatásra alig reagálnak ezért elpusztításukra a szokásos fertőtlenítés nem megfelelő. A 700C fölötti hőhatás viszont eredményes (pl. 3%-os forró szódaoldat).

A talajba jutott peték egy évnél tovább is megőrzik fertőzőképességüket, ezért eredményesebb lehet azok mechanikai eltávolítása talajcserével.

Az etető- és itatóedényeket naponta ki kell takarítani, fokozott figyelmet kell fordítani a tartás higiéniára.

Dr.Oroszi József
szaktanácsadó
Terra Dei Alapítvány

Forrás: Kárpátinfo hetilap
0

#2 Guest_Dániel_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 12 április 2010 - 21:48

A páva (Pavo cristatus) Indiában és Ceylon szigetén őshonos, India nemzeti madara. A tyúkalkatúak rendjében tartozik, közeli rokonságban áll a pulykával. Széles körű elterjedésében a kakasok gyönyörű tollazatán kívül az is szerepet játszott, hogy a mérsékelt égövi teleket jól bírja. Élénken él bennem középiskolás korom élménye, mikor először láttam pávákat egy kastély parkjában. Minden este, télen-nyáron a park koros fáira szálltak föl, és az éjszakát ott töltötték. A kakas hangja sajnos fordítva arányos tollruhája pompájával, jajgatásszerű rikoltozását szaporodási időszakban gyakran hallhatjuk, főleg szokatlan hangingerekre reagálva. Ősztől tavaszig viszont szinte "elnémul". A természet értelemmel sem áldotta meg bőségesen ezeket a madarakat, mert például a felkínált új eledelt kinyújtott nyakkal, néhány cm-ről hosszasan vizsgálgatja, mielőtt megkóstolja. Zárt helyen más madarakkal nem tanácsos együtt tartani, mert vagy üldözi a lakótársat (pl. nálam a gyémántfácánokat), vagy ami szintén megtörtént, hogy az egyik röpdéből el kellett vennem egy aranyfácán kakast, mert a nála ötször nagyobb pávakakast üldözte. A pávának eszébe sem jutott szembefordulni. Két pávakakast sem szerencsés összezárni, mert annak - főleg szaporodási időszakban - tragikus vége lehet. Nagy területen, természetes közegben ezek a problémák nem jelentkeznek, mert a vetélytársak ki tudnak térni egymás elől. Ekkor azonban számolni kell a kóbor kutyák vagy más ragadozók által okozott veszteségekkel. Ily módon nem valósítható meg - több kakas és tyúk esetén - a madarak tervszerű párosítása sem, a kikelt utódok származása bizonytalan.

A páva alapvetően magevő madár, alaptakarmányként búza, kukorica, napraforgómag és pulykatáp szolgál. Gondoskodni kell bőséges zöldeledelről (pl.: saláta, tyúkhúr, gyermekláncfű), adható neki zsírmentes konyhai hulladék (rizs, krumpli, zöldségfélék, stb.) is. Érdemes változatosan táplálni, mert a vedlés ill. a közel 140 cm-es dísztollak növesztése fél évig is eltart, ami a kakasnak nem kis tehertétel.
kép
A szaporodási időszak április-május hónapban kezdődik és kb. két hónapig tart. A kakasok ilyenkor naphosszat udvarolnak a tyúkoknak, "farkukat" széttárva és rezegtetve. A dísztollak tulajdonképpen meghosszabbodott hát- és felső farokfedő tollak. Ezeket állítja fel és nyitja szét udvarláskor, a valódi, sötétbarna faroktollak szolgálnak a dísztollak alátámasztására. Ez az udvarlási póz megfigyelhető - bár ritkábban - a tyúkoknál is, sőt a növendékeket már két hetes koruktól kezdve láttam "gyakorolni". A tyúkok 2-3 naponként tojnak, általában 4-8 db pulykatojás méretű és alakú, sima vagy enyhén foltos tojást. A kotlási idő 27-28 nap. Ezt követően a tyúk odaadóan vezetgeti az eleinte még gyámoltalan csibéket. Több tyúkot együtt tartva előfordulhat, hogy a madarak egy fészekbe tojnak, ami a kotlás eredménytelenségéhez vezethet. Ilyenkor igénybe lehet venni kotlóstyúkot vagy keltetőgépet. A kikelt csibéket a pulykacsibéhez hasonlóan táplálva lehet felnevelni (pl. pulyka indító táp, főtt burgonya, tehéntúró, főtt tojás, vágott zöld keveréke). Viszonylag gyorsan nőnek, őszre a korai kelésűek már majdnem anyányiak. A nemek megkülönböztetése két hónapos kor után könnyű. A tyúkok háti és szárnymintázata egyre inkább "kisimul", eltűnik, a kézevező tollak sötétbarnák maradnak. A kakasok háti és szárnymintázata egyre sűrűbbé válik, a kézevezők világosbarnára váltódnak. Az ivarérettséget 2-3 éves korban érik el, a kakasok 3 éves korukra színesednek ki teljesen.

Betegségeik is a pulykákéhoz hasonlóak. A betegségek megelőzése mindig könnyebb és olcsóbb, mint a gyógykezelés. Nagy gondot kell fordítani a tartási higiéniára, az újonnan vásárolt madarak karanténozására, esetleg a származási állomány állategészségügyi előéletének felderítésére. A beteg állatot felismerni nem nehéz, mert étvágytalanság, szomorkodás, borzolt tollazat a legtöbb esetben tapasztalható. Gyakran jelentkeznek légző- vagy emésztőszervi tünetek (tüsszögés, nehezített légzés, hasmenés). Haladéktalanul különítsük el a beteg egyedeket, tegyük őket meleg, csendes helyre. A konkrét diagnózis felállítását és a gyógykezelést bízzuk szakemberre, így is előfordul sajnos, hogy a betegség/elhullás okát csak boncolással vagy intézeti vizsgálattal sikerül kideríteni. A baktériumok okozta betegségek (szalmonellózis, kolera, gennyesztők, stb.) célzott, azaz a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikum-kúrára van szükség. A vírusos betegségek (pl. influenza, himlő, légcsőgyulladás) esetén a megelőző védőoltás, vagy a beteg szervezet kiegészítő gyógyszeres támogatása (vitaminok, probiotikumok, a szövődmények megelőzésére antibiotikumok) jöhet szóba. Tapasztalatom szerint a pávák egyik jelentős betegsége a fertőző vakbél- és májgyulladás, amely főként növendék korban okoz problémát. Okozója egy ostoros véglény, de hajlamosító tényezőként az orsóférgesség is szerepet játszik. Az általános tüneteken kívül sárgás hasmenés látható. A betegség jól kezelhető dimetridazol tartalmú szerekkel.

(Forrás: mgbt.hu)
0

#3 Guest_Logika_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 31 május 2010 - 21:00

Kigyulladt egy csibenevelő, több száz állat elpusztult

Kigyulladt és félig leégett egy csibenevelő tetőszerkezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon vasárnap; a tűzben több száz állat elpusztult.
A tűz valószínűleg az épület padlásán keletkezett, ahol bálás szalmát tároltak. A dolgozók szerencsére időben észrevették a tüzet, és az állatok nagy részét sikerült az épület egyik biztonságos végébe terelniük.

A több mint tízezer állat közül körülbelül két-háromszáz pusztult el, s a tetőszerkezet közel ötven százaléka is megsemmisült. A tűz keletkezési okát szakértő bevonásával vizsgálják.
kép
0

#4 Guest_Alison_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 03 július 2010 - 11:46


Az állatok azért jól kijönnek egymással.
0

#5 Guest_tudós_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 20 július 2010 - 19:18

A madárinfluenza elleni emberi oltóanyag előállítása elérhető közelségbe került egy új felfedezés által.
/Science Daily 2009.március 11./
Ez a felfedezés a Melbourne-i Egyetem kutatóitól származik, mely feltárja, hogyan tudná a megerősített T sejt védelem jobban megvédeni az embereket egy madárinfluenza járványtól - írja a Proceedings of the National Academy of Sciences című kiadvány.
Szakértők aggódnak, hogy a folyamatosan terjedő, erősen fertőző madárinfluenza miatt szembekerülhetünk egy új, potenciális influenzajárvánnyal, mely emberek között terjed.
Ami még aggasztóbb, hogy a madárinfluenza új, a népességnek nincs elővédettsége és a jelenlegi oltóanyagok eredménytelenek lennének.
" Az immunrendszer "gyilkos T sejtje" képes lokalizálni, és elpusztítani testünkben a virusfertőzött sejteket,
segítve hogy megszabadulhassunk a fertőzéstől"- mondja Stephen Turner a Melbourne-i Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Részlegének professzora.
"Sajnos a jelenleg létező influenza oltóanyagok csak elégtelenül képesek előmozdítani a gyilkos T sejtek védelmét. Ezért kíváncsiak voltunk, hogy fel tudnánk-e javítani a jelenlegi oltóanyagokat úgy, hogy azok felerősítsék a T sejtek védelmét a beoltás után".
"Állatkísérletekben az influenza oltóanyaghoz hozzáadtunk egy összetevőt, amelyikről tudtuk, hogy erősíti az
immunitást. Ezzel jelentős T sejt növekedést idéztünk elő, védelmet biztosítva a fertőzés ellen."
Ennek a felfedezésnek nem abban áll a jelentősége, hogy készítsünk összességében egy új oltóanyagot,
hanem inkább abban, hogy ennek az anyagnak a hozzáadásával fel tudjuk erősíteni a jelenlegi vakcinákat.
Megfelelő klinikai kísérletekkel az elkövetkezendő 5 évben jelentős fejlődések lesznek várhatóak a jelenlegi vakcinákban.
Dr. Turner azt mondja, hogy az oltóanyag hatékonyságához egyezést kellett biztosítani a vakcina és az éppen keringő influenza tipusa között. Mindazonáltal a proteinek változnak egy influenza szezon alatt, ami
hatástalanná tette az aktuális oltóanyagot. Így aztán a vakcinát minden évben meg kell újítani, hogy megfeleljen az éppen aktuális influenzajárványnak.
A járványok egy új influenzavírus emberközösségbe való bekerülésével keletkeznek. Mint ilyen, nincsen vagy csak kicsi az elővédelem a madárinfluenzával szemben, lehetővé téve, hogy az gyorsan terjedjen.
A T sejtek felismerik azokat az összetevőket , amelyek konzerválódnak a különböző influenzavírusok között. Ezért az az oltóanyag stratégia, amely bevezetné a gyilkos T sejteket , védelmet biztosítana a ponteciális járványokkal szemben.
0

#6 Guest_Szabó Csilla_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 27 április 2011 - 19:34

Üzenet megtekintéseIdézés: Dániel - Dátum: 12 április 2010 - 21:48

A páva (Pavo cristatus) Indiában és Ceylon szigetén őshonos, India nemzeti madara. A tyúkalkatúak rendjében tartozik, közeli rokonságban áll a pulykával. Széles körű elterjedésében a kakasok gyönyörű tollazatán kívül az is szerepet játszott, hogy a mérsékelt égövi teleket jól bírja. Élénken él bennem középiskolás korom élménye, mikor először láttam pávákat egy kastély parkjában. Minden este, télen-nyáron a park koros fáira szálltak föl, és az éjszakát ott töltötték. A kakas hangja sajnos fordítva arányos tollruhája pompájával, jajgatásszerű rikoltozását szaporodási időszakban gyakran hallhatjuk, főleg szokatlan hangingerekre reagálva. Ősztől tavaszig viszont szinte "elnémul". A természet értelemmel sem áldotta meg bőségesen ezeket a madarakat, mert például a felkínált új eledelt kinyújtott nyakkal, néhány cm-ről hosszasan vizsgálgatja, mielőtt megkóstolja. Zárt helyen más madarakkal nem tanácsos együtt tartani, mert vagy üldözi a lakótársat (pl. nálam a gyémántfácánokat), vagy ami szintén megtörtént, hogy az egyik röpdéből el kellett vennem egy aranyfácán kakast, mert a nála ötször nagyobb pávakakast üldözte. A pávának eszébe sem jutott szembefordulni. Két pávakakast sem szerencsés összezárni, mert annak - főleg szaporodási időszakban - tragikus vége lehet. Nagy területen, természetes közegben ezek a problémák nem jelentkeznek, mert a vetélytársak ki tudnak térni egymás elől. Ekkor azonban számolni kell a kóbor kutyák vagy más ragadozók által okozott veszteségekkel. Ily módon nem valósítható meg - több kakas és tyúk esetén - a madarak tervszerű párosítása sem, a kikelt utódok származása bizonytalan.

A páva alapvetően magevő madár, alaptakarmányként búza, kukorica, napraforgómag és pulykatáp szolgál. Gondoskodni kell bőséges zöldeledelről (pl.: saláta, tyúkhúr, gyermekláncfű), adható neki zsírmentes konyhai hulladék (rizs, krumpli, zöldségfélék, stb.) is. Érdemes változatosan táplálni, mert a vedlés ill. a közel 140 cm-es dísztollak növesztése fél évig is eltart, ami a kakasnak nem kis tehertétel.
kép
A szaporodási időszak április-május hónapban kezdődik és kb. két hónapig tart. A kakasok ilyenkor naphosszat udvarolnak a tyúkoknak, "farkukat" széttárva és rezegtetve. A dísztollak tulajdonképpen meghosszabbodott hát- és felső farokfedő tollak. Ezeket állítja fel és nyitja szét udvarláskor, a valódi, sötétbarna faroktollak szolgálnak a dísztollak alátámasztására. Ez az udvarlási póz megfigyelhető - bár ritkábban - a tyúkoknál is, sőt a növendékeket már két hetes koruktól kezdve láttam "gyakorolni". A tyúkok 2-3 naponként tojnak, általában 4-8 db pulykatojás méretű és alakú, sima vagy enyhén foltos tojást. A kotlási idő 27-28 nap. Ezt követően a tyúk odaadóan vezetgeti az eleinte még gyámoltalan csibéket. Több tyúkot együtt tartva előfordulhat, hogy a madarak egy fészekbe tojnak, ami a kotlás eredménytelenségéhez vezethet. Ilyenkor igénybe lehet venni kotlóstyúkot vagy keltetőgépet. A kikelt csibéket a pulykacsibéhez hasonlóan táplálva lehet felnevelni (pl. pulyka indító táp, főtt burgonya, tehéntúró, főtt tojás, vágott zöld keveréke). Viszonylag gyorsan nőnek, őszre a korai kelésűek már majdnem anyányiak. A nemek megkülönböztetése két hónapos kor után könnyű. A tyúkok háti és szárnymintázata egyre inkább "kisimul", eltűnik, a kézevező tollak sötétbarnák maradnak. A kakasok háti és szárnymintázata egyre sűrűbbé válik, a kézevezők világosbarnára váltódnak. Az ivarérettséget 2-3 éves korban érik el, a kakasok 3 éves korukra színesednek ki teljesen.

Betegségeik is a pulykákéhoz hasonlóak. A betegségek megelőzése mindig könnyebb és olcsóbb, mint a gyógykezelés. Nagy gondot kell fordítani a tartási higiéniára, az újonnan vásárolt madarak karanténozására, esetleg a származási állomány állategészségügyi előéletének felderítésére. A beteg állatot felismerni nem nehéz, mert étvágytalanság, szomorkodás, borzolt tollazat a legtöbb esetben tapasztalható. Gyakran jelentkeznek légző- vagy emésztőszervi tünetek (tüsszögés, nehezített légzés, hasmenés). Haladéktalanul különítsük el a beteg egyedeket, tegyük őket meleg, csendes helyre. A konkrét diagnózis felállítását és a gyógykezelést bízzuk szakemberre, így is előfordul sajnos, hogy a betegség/elhullás okát csak boncolással vagy intézeti vizsgálattal sikerül kideríteni. A baktériumok okozta betegségek (szalmonellózis, kolera, gennyesztők, stb.) célzott, azaz a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikum-kúrára van szükség. A vírusos betegségek (pl. influenza, himlő, légcsőgyulladás) esetén a megelőző védőoltás, vagy a beteg szervezet kiegészítő gyógyszeres támogatása (vitaminok, probiotikumok, a szövődmények megelőzésére antibiotikumok) jöhet szóba. Tapasztalatom szerint a pávák egyik jelentős betegsége a fertőző vakbél- és májgyulladás, amely főként növendék korban okoz problémát. Okozója egy ostoros véglény, de hajlamosító tényezőként az orsóférgesség is szerepet játszik. Az általános tüneteken kívül sárgás hasmenés látható. A betegség jól kezelhető dimetridazol tartalmú szerekkel.

(Forrás: mgbt.hu)

Tisztelettel kérném segítségét.Két hete a páva kakasom lesántult a jobb lábára, okát nem tudom.Hagyta a lábát,sérülés nem volt rajta,nagyon bágyadt volt,kevesebb ételt evett.Ma délután elpusztult.Okára szeretnék választ kapni.Szívességét előre is köszönöm.Maradok Tisztelettel.
Szabó Csilla
volt.
0Gyors Válasz

  

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó