Állatvilág net Fórum: A magyar szürke marha - Állatvilág net Fórum

Ugrás a tartalomhoz

A magyar szürke marha Leírás, származása, jellegzetessége

#1 Guest_Doki_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 25 április 2010 - 16:20

A magyar szürke marha a podóliai fajtacsoportba tartozik. Az egykori Podólia a mai Ukrajna füves pusztáin terül el. Az európai fajták közül csupán a podóliai fajta térhódítása kelet-nyugati irányú.
kép
A római kori feljegyzések szerint a podóliai marha Attila hunjaival került a Nyugat-római Birodalom területére az V. században, s a birodalom területén gyorsan elterjedt.

A magyar szürke marha Hankó véleménye szerint a honfoglaló magyarokkal került a Kárpát-medencébe, vagy a kalandozások idején itáliai importtal hozták be hazánkba. Felmerült, hogy az őstulokból az Árpádházi királyok idején háziasították. Tény az, hogy eddig a XIII. századtól találtak podóliai jellegű csontmaradványokat, ami arra utalna, hogy a kunokkal került hazánkba a podóliai fajta.

A fajta testarányai valamennyi nemesített fajtától eltérnek. A törzs elülső része erőteljes, míg a hátsó része gyengébb, kopárabb izomzatú. A fajta kifejezetten szilárd szervezetű, lassan fejlődő.

A magyar szürke színe ezüstszürkétől a sötét daru színárnyalatig változik. A bikák színe változatosabb, mint a tehéné. A törzs elülső része – különösen a bikákon – sötétebb árnyalatú, a bikák ókulája és a rigószáj fajtajelleg. A jól pigmentált bőr palaszürke, a testnyílások környéke sötétszürke.
A magyar szürke színe életkor szerint változik. A borjak születéskor pirók színűek, 2-3 hónapos kortól kezdenek világosodni, 4-6 hónapos korra lesznek teljesen szürkék.

A szürke marha tipikusan primigénius fejalakulású, a fej megnyúlt. A fejél egyenes, a homlok lapos, a hosszú szarvak kör keresztmetszetűek.
Nagy figyelmet fordítanak a szarvalakulásra, amely a gulyák szépségét befolyásolja.

A magyar szürke fajtában négy típust különböztetnek meg, ezek (Bodó, 1984):
- Primitív típus – kis termetű, heterogén, későn érő
- Igás típus – nagy testű, durva szervezetű, törzs elülső része kifejezetten fejlett,
kiváló lábszerkezettel
- Tejelő típus – finom szervezetű, izomszegény, szögletes formákkal, vékony,
hosszú szarvakkal. A magyar szürkét nem szelektálták tejtermelésre.
- Nagyüzemi (uradalmi) típus – nagy és nemes testű, korrekt küllemű típus.

A magyar szürke marha funkcionális tulajdonságai a legértékesebbek (igénytelenség, ellenálló-képesség, jó legelőkészség, kiváló szaporaság, könnyű ellés). A fajta hosszú hasznos élettartama és a borjak nagy száma különösen jellemző. Az élettartam rekordot a 3. Csengős tehén tartja 32 év alatt 27 borjút ellett. A fajta korábban a világ egyik legjobb igavonó fajtája volt, az ökröket gyakran 20 évig használták.

A fajta tejtermelése 1.600 – 1.900 kg közötti, csupán a borjának elegendő.
Az eredeti podóliai fajták közül a magyar szürke és az olasz maremmann fajta maradt fenn, az erdélyi szürke az 1970-es évekre teljesen kipusztult.
A különböző keresztezések miatt eredeti jellegüket vesztett őshonos podóliai fajták közül a Horvátországban tenyésztett dalmát szürkét, az isztriai és a szlavóniai marhát, a bolgár iszkár és a román havasalföldi marhát, a görög katerini és a trák marhát, a török szürkét és az olasz podóliai fajtát említhetjük.
0Gyors Válasz

  

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó