Állatvilág net Fórum: Egészséges a kutya, ha száraz az orra? - Állatvilág net Fórum

Ugrás a tartalomhoz

Egészséges a kutya, ha száraz az orra?

#1 Guest_csilla_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 28 március 2010 - 22:26

Azt hallottam hogy akkor egészséges egy kutya ha nedves az orra.
Bár Boby kutyám nincs rosszul, játékos, és jó a kedve, mégis száraz az orra. Gondot okoz ez?
0

#2 Guest_gabi_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 28 március 2010 - 23:15

Üzenet megtekintéseIdézés: csilla - Dátum: 28 március 2010 - 21:26

Azt hallottam hogy akkor egészséges egy kutya ha nedves az orra.
Bár Boby kutyám nincs rosszul, játékos, és jó a kedve, mégis száraz az orra. Gondot okoz ez?


Mint tudjuk, a kutya szaglása az egyik legjobb az állatvilágban, és az orr a kutyák legfontosabb érzékszerve,.: szaglóhámjának felülete akkora, mint a kutya egész teste. A nedves orr több szagot tud megkülönböztetni, mint a száraz.

A kiváló szaglás szinte minden kutyára jellemző, de vannak kivételes képességű fajták, pl.: az angol véreb, mely nyomkövetésre is kiképezhető. Tudtad hogy a kutyák szagérzéklésben a szájpadlásban található Jacobson-féle szerv is szerepet játszik?
A kutyák szaglása összehasonlíthatatlanul jobb, mint az embereké. Ezt többek között az orrukban található szaglóidegek számának is köszönhetik. Míg az ember szaglószervében csak 5 millió ilyen érzékelő található, addig a kutyák, fajtától függően 100-220 millió receptorral szimatolnak.

Na és miért nedves a kutyák orra?
Először is le kell szögeznünk, hogy a kutyák orra nem mindig nedves.

Egy boldog, kiegyensúlyozott kutya ideje nagy részében nyalogatja az orrát (meg a gazdiját, a környezetében lévő tárgyakat, és egyéb testrészeit), így orra akaratlanul is nedves lesz. Ha a kutya nem érzi jól magát, elképzelhető, hogy nem nyalogatja az orrát, és az száraz marad. Ezt azonban ne vegyük egyértelmű jelnek, azaz, ha a kutya orra száraz, nem biztos, hogy beteg is. Akadnak olyan kutyafajták is, amelyek annyira magasan hordják az orrukat, hogy nyelvükkel el sem érik.

Az orr nyirkossága segíti a kutyát a lehűlésben, hűti a belélegzett levegőt. Kis kitérő: a kutyáknak kevés, a hőháztartásukat szabályozó, ún. eccrin verejtékmirigyük van. Ezek a verejtékmirigyek a tappancsukon helyezkednek, és ezzel magyarázható, hogy meleg nyári napokon a kutyák nedves lábnyomokat hagynak maguk után. A lehűlést segíti az erőteljes lihegés, valamint a hőcsapdaként szolgáló bunda is.
kép
De visszatérve a nyirkos orrhoz. Az orr nedvességét elsősorban a szagérzékelő sejtek által termelt váladék biztosítja. A sejteket minden új illat stimulálja. Az illatmolekulák a nedves váladékban lebontódva kerülnek kapcsolatba az érzékelő sejtekkel. A kutyák szaglása körülbelül egymilliószor jobb, mint az emberé, ez részben azzal is magyarázható, hogy míg az ember orrában körülbelül 3-4 négyzetcentiméter szaglóhám, egy átlagos kutyáéban 130 négyzetcentiméter található.

A népszerű legenda szerint egyébként a kutyák orrának nedvessége egészen Noé idejére nyúlik vissza. Noé, mint minden állatból, kutyából is kettőt választott bárkájára. A kutyák folyamatosan járőröztek a hajón, felügyelték a többi állatot, vagy egyszerűen csak fel alá rohangáltak és szaglásztak, mint ahogy a kutyák azt általában teszik. Egy nap az őrjárat során érme nagyságú lyukra lettek figyelmesek a bárkán, amelyen ömlött be a víz. Az egyik kutya segítségért rohant, a másik pedig orrát nyomta a lyukba, megakadályozva ezzel további víz beömlését. A legenda szerint e hősies cselekedet emlékére van a kutyáknak hideg, nedves orra.


Már évszázadok óta tudjuk, hogy a kutyáknak különlegesen érzékeny a szaglásuk, ezért lettek társai a vadászoknak, a robbanóanyag- és kábítószer-keresőknek. Erről többet itt is olvashatsz! Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint a kutyák a tüdő- és az emlőrák felderítéséből is kivehetik a részüket.

Még 1989-ben vált híressé az az eset, amikor egy kutya „figyelmeztette” a gazdáját annak melanomájára, mert állandóan a bőrdaganatot szimatolta. Most három labradorral és két portugál vízikutyával végeztek kísérletet, amelynek során bebizonyosodott, hogy a kutyák a betegek leheletéből igen nagy pontossággal tudják jelezni a rák jelenlétét.

A kutyák szaglószervei igen érzékenyek. Különbséget tudnak tenni olyan bonyolult vegyületek között, amilyeneket az emberi lehelet tartalmaz – írják a tanulmány szerzői. Itt olyan illékony szerves vegyületekről van szó, amelyeket a tüdő- és emlőrákos betegek leheletében gázkromatográfiás vagy tömegspektroszkópos elemzéssel azonosítottak, de az emberi technológia elmaradt a négylábúak képességei mellett.
0

#3 Guest_kutyadoki_*

  • Csoport: Guests

Elküldve: 21 június 2010 - 21:36

A macskám mostanában sokat iszik és vizel. Ezt a kellemetlen tüneteggyüttest sokféle betegség okozhatja. Legtöbbször idült vesebetegség, cukorbetegség, méhgyulladás vagy húgyúti fertőzés van a háttérben, de idős kutyákban gyakori az ún. Cushing-szindróma vagy a máj működészavara is. A pontos diagnózishoz és szakszerű gyógykezeléshez alapos állatorvosi kivizsgálás szükséges.
0Gyors Válasz

  

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó